Det nye Gällivare tager form

Kunskapshuset i Gällivare blev for nylig indviet som en del af kommunens initiativ til at skabe en arktisk landsby i verdensklasse. Bygningen henter inspiration fra den nordlige natur, kultur og den for området vigtige mineindustri.

Naturkræfterne imponerer. Ligesom den menneskelige beslutsomhed. I en unik samfundstransformation forenes de to, når dele af Malmberget flyttes lidt over fem kilometer sydpå til Gällivare, som et resultat af minens udvikling. Som et skridt i processen blev Kunskapshuset – hele kommunens gymnasium og læringscenter for voksne – for nylig indviet; en vigtig del af visionen om en arktisk landsby i verdensklasse etableret af kommunen.

– Det er et historisk vigtigt projekt for hele Gällivare kommune, som vi i Input Interior naturligvis er stolte over at have været en del af. Vi har projektledet leveringen, monteringen og logistikken for størstedelen af ​​indretningen til Kunskapshuset. Derudover har vi støttet arkitekter og kunder i spørgsmål vedrørende produktvalg, siger Håkan Lagerlöf, Site Manager hos Input interior i Luleå.

En bygning med kant i pagt med omgivelserne

Kunskapshuset blev designet af Liljewall, og den asymmetriske form refererer til en omvendt minedrift med snoede stier – en tydelig henvisning til minesektorens betydning for området. For at bygningen skal harmonere med omgivelserne er der lagt stor vægt på facadens design og bygningens udformning og niveauforskelle.

– Det er en stor bygning, der skiller sig ud, men samtidig smelter ind i omgivelserne. De røde, lodrette, forskelligformede træsøjler fungerer dels som solbeskyttelse, dels som en differentieret bevægelse og oplevelse langs hele bygningen. Den trinvise arkitektur, der udfases mod toppen, reducerer også bygningens volumen og tilpasser huset til placeringen, siger Jonas Hermansson, arkitekt hos Liljewall.

Farvesætningen afspejler stedets sjæl og kerne

Den fremherskende røde farve, der gentages både udvendigt og indvendigt, er inspireret af farvesætningen i de omgivende moser. På den måde forenes stedets sjæl og kerne i projektet. Den røde farve dominerer, men fungerer samtidig godt med omgivelserne. Indenfor får den røde farve lov til at stå centralt med rolige grå toner spredt på gulve og vægge. Ligesom naturen har spillet en tydelig rolle i bygningens design, har dele af den samiske kultur haft stor indflydelse. Mønstre, materialer, skikke og håndværkstraditioner har været en væsentlig inspirationskilde i flere dele i designet af huset og møblerne.

Flere af produkterne i projektet er special-fremstillet for at få den rigtige røde nuance, nøjagtig som auditoriets studenterbord og Grand Prix-stolene fra Fritz Hansen, forklarer Håkan Lagerlöf.

Nye, gamle og smarte kontraster

Da det gamle gymnasium skulle rømmes, stod det klart, at store dele af inventaret kunne genbruges i Kunskapshuset. En miljø- og omkostningsbesparelse at tage i betragtning.

– Store dele af den eksisterende indretning var i god stand og kunne opfylde et mål i Kunskapshuset. Det handlede primært om møbler til klasse- og kontorlokaler. Til de offentlige områder har vi bestilt en del nyt, og fået specialdesignet møbler og fast inventar såsom bænke, udstillingsskabe, armaturer og talepulte til Byrådssalen, siger Jonas Hermansson.

Ved valget af materialer og møbler har det været vigtigt at skabe et funktionelt og inspirerende miljø at arbejde i – både for studerende og personale. Indretningen er desuden udviklet til at understøtte og forbedre de kvaliteter, der er i huset.

– I kantinen er der for eksempel store områder, meget plads, rustikke træsøjler fra facaden, der også dukker op igen i loftskonstruktionen. De kraftige spær står i skarp skontrast til resten af ​​interiøre, såsom de tynde, fine rislamper, forklarer Jonas Hermansson.

Flere store projekter i gang

Kunskapshuset er en vigtig del af den sociale transformation, der nu fortsætter med flere projekter – både offentlige og private. En spændende satsning, der skiller sig ud, er Gällivares nye Multiaktivitetshus: En arena, der tilbyder idræt, svømmehal, biograf, bibliotek og musik. Multiaktivitetshuset er planlagt til indvielse i 2024.

 

Kunskapshuset i Gällivare Auditorium

 

Kunskapshuset red walls

Lad os kontakte dig

Giv os dine oplysninger, så vender vi tilbage

    Tak for din henvendelse

    Vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt.

    Til formularen
    Ups

    Der opstod en fejl, prøv igen.

    Til formularen