Nu står Kristallen klar i Kiruna

Flytningen af Kiruna i det nordlige Sverige er en af de største byomdannelser i moderne tid, og rådhuset Kristallen er den første bygning som står færdig i byens nye centrum. Nu bydes de første besøgende velkommen til det, som kaldes "Kiruna-indbyggernes dagligstue".

Det var i 2004 at mineselskabet LKAB gjorde opmærksom på at udvindingen af jernmalm påvirkede jorden med deformationer og sprækker til følge, som truer med at nå byens centrum. Samme år annoncerede Kiruna kommune at byen derfor skulle flyttes, og en flerårig plan for den kommende byomdannelse blev indledt. At flytte en hel by kan ikke gøres på en dag.

En ny begyndelse

I den nye bykerne, tre kilometer øst for den nuværende, er der fuld aktivitet. Her skal boliger, skoler og andre vigtige samfundsfunktioner stå færdige i 2024. Visse eksisterende bygninger og huse flyttes med, andre bygges op fra grunden. Den første bygning som står klar er det nye rådhus, Kristallen. Det cirkelformede hus er udformet af det danske arkitektbureau Henning Larsen med visionen om at symbolisere et stærkt fællesskab og en ny begyndelse. Indeni bygningen findes en ydre cirkel bestående af arbejdspladser som omslutter en indre kerne, der består af mødelokaler. Den indre kerne har form som en krystal og giver en illusion af at hænge ned fra taget.

– Det tidligere rådhus i Kiruna var en kendt bygning, og målsætningen er at Kristallen skal vække lige så meget opmærksomhed, ikke kun for indbyggerne i Kiruna, men for alle. Det er en bygning som er smuk både indeni og udenpå, klædt i hvid skifer blandet med sorte materialer og en guldfarvet blikplade, der får huset til at gnistre i solen, siger Håkan Lagerlöf, filialchef hos Input interior i Luleå, der har ledet projektet og leveret al indretning til rådhusets kontorer og mødelokaler.

– Det drejer sig om cirka 200 arbejdspladser til den kommunale virksomhed og i alt 750 stole til alle mødelokaler og byrådssalen, samt møbler til kundeservice, reception og andre områder.

Et rådhus og et regionalt kunstmuseum

Ud over den kommunale virksomhed skal rådhuset også fungere som regionalt kunstmuseum.

– Det nye rådhus skal være dagligstue for indbyggerne i Kiruna, et åbent sted at besøge. I lighed med det tidligere rådhus får kunsten en stor plads her, med værker af lokale og samiske kunstnere. Der findes flere offentlige områder med kunst i huset, men også i mødelokalerne med glasvægge hænger kunstværker til offentligt skue, siger Håkan Lagerlöf.

Det er ikke bare kunsten, som flytter med fra det tidligere rådhus. Også udvalgte materialer og bygningsdele integreres på forskellig vis i Kristallen, og det karakteristiske klokketårn får en hædersplads foran bygningen. I disse dage åbner virksomheden og byder velkommen til de første besøgende.

– Det føles utroligt skønt at have været en del af et projekt som bliver begyndelsen på et helt nyt centrum. Alt har kørt helt smertefrit og ifølge tidsplanen, men der opstår da også en del udfordringer når man leverer til en stor byggeplads. Men det er forståeligt, når man rent faktisk flytter en hel by, afslutter Håkan Lagerlöf.

Lad os kontakte dig

Giv os dine oplysninger, så vender vi tilbage

Tak for din henvendelse

Vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt.

Til formularen
Ups

Der opstod en fejl, prøv igen.

Til formularen