Trädgårdarna

Pleje- og omsorgscentret Trädgårdarnas udformning er baseret på forskning om miljøpsykologi og grønne miljøers betydning for vores velbefindende. Her omgives boligerne af et inde- og udemiljø, der er rigt på variationer, og som fremmer både integration, aktivitet og bevægelse.

– Vi har holdt fast i det friske. Selvstændighed og at kunne bevæge sig frit i grønne omgivelser skaber tryghed og en øget oplevelse af sundhed, siger Linda Björn fra Marge Arkitekter.

På vegne af Örebros kommune og i samarbejde med Land Landskapsarkitekter og Input interior har de færdiggjort et moderne pleje- og omsorgsbosted i udkanten af Örebro. Den store bygning i to etager er omgivet af åbne områder og tager for sig af pladsen. Facaden har bragt naturens grønne og gule nuancer med i et iøjnefaldende korsstingsmønster.

– Der er planter, der kan udforskes, på en nærliggende mark, men ingen ved med sikkerhed, hvordan det kommer til at se ud. For at skabe kvalitative udemiljøer, som er uafhængige af de omgivende planer, voksende en klosteragtig tanke frem om trygge, grønne indre gårde, hvor beboerne selv kunne være, siger Alf Orvesten hos Land Landskapsarkitekter.

Uderum for alle

Ideen resulterede i tre indre gårde, som er designet til at modsvare beboernes varierede behov for indtryk og aktivitet. Den mindste gård er et fredeligt og stille miljø. Her kan beboerne nyde bevoksningen, gåture langs de bløde gangstier af bark og rislende vand, der lokker insekter og fugleliv til.

Den mellemstore gård blander områder til fest og store selskaber med fredelige kroge. Mellem to af bygningerne findes den største og mest aktive gård i tilslutning til restauranten. Her er integration og aktivitet i centrum, og beboerne har adgang til udendørs fitness, plads til gymnastik og yoga, kroketspil og steder til samvær.

Mødesteder og aktive rum

Inde- og udemiljø spiller sammen og selv rummene er udformet til at bidrage til aktivitet og stimulans.

– Det føltes rigtig vigtigt for os at fjerne følelsen af en institution, og vi arbejdede aktivt for at undvige traditionelle, dobbeltsidede gange. Lejlighederne vender sig i stedet mod fælles områder, så beboerne kan høre andre mennesker og mærke duftene fra køkkenet, siger Linda Björn og fortsætter:

– Indretningen er rig på variation for at påminde om et hjemligt miljø. Vi har hentet det grønne og gule fra facaden og lader de varme træmaterialer gå igen, også i indretningen. Integration handler om at få dem, der bor i huset, til at føle at de er med. Der skal være områder, man kan mødes i, og aktive rum med stor variation for en meningsfuld hverdag.

– I indgangen har vi bevidst skabt et uformelt mødested i tilslutning til personalerum, restaurant og varemodtagelse. Her er der altid liv og bevægelse. Det er blevet et populært sted, der bidrager til integrationen på en naturlig måde. Den smukke vinterhave fungerer lige sådan. Fra starten fandtes der intet dokumenteret behov for disse rum, men med facit i hånden udnyttes de til fulde, hvilket føles rigtig godt, afslutter Linda Björn.

Lad os kontakte dig

Giv os dine oplysninger, så vender vi tilbage

    Tak for din henvendelse

    Vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt.

    Til formularen
    Ups

    Der opstod en fejl, prøv igen.

    Til formularen