Former fremtiden med 3D

Sculptur producerer bæredygtige møbler med morgendagens teknik i en cirkulær forretningsmodel som starter med genanvendte materialer.

Sculpturs aktiviteter leder tankerne hen på en af de futuristiske film fra 80’erne om en højteknologisk og intelligent fremtid. Men til forskel fra de klassiske indslag med flyvende biler, findes der både en forankring i virkeligheden og en tanke om bæredygtighed i Sculpturs møbler. Den 3D-teknik, de anvender til at producere møbler, anvendes også til at skabe alt fra bygninger til fødevarer og menneskelige kropsdele.

Print on demand

3D-printeren, der printer lænestolen Reform, som er Sculpturs lounge chair, står i Karlshamn, men holder lige nu en pause fra møbelproduktionen for i stedet at fremstille visirer til sundhedsvæsenet under den igangværende coronakrise.

– De korte opstillingstider er en af fordelene ved teknikken. Det er bare at indsende en ny tegning og sige til robotten hvad den skal gøre. Gennem print on demand kan vi printe en stol på under to timer. Der kræves intet lager og omkostninger, og leveringstiderne kan kappes af, siger Måns Broman, designer og marketingdirektør hos Sculptur.

Meget mere end en sjov ting

Sculptur byder på mere end en spændende produktionsteknik. Når andre virksomheder taler om at tænke bæredygtigt og at omstille fra en lineær til en cirkulær forretningsmodel i fremtiden, er Sculptur allerede nået dertil.

– Hele vores forretningsid. er cirkulær. Møblerne fremstilles af genanvendt materiale fra for eksempel gammel bilindretning og opsamlede fiskenet eller plast fra havet. Ting, som de fleste ville affærdige som affald, siger Måns Broman.

Materialet males ned til en pellet-lignende masse, som robotten senere anvender til at opbygge udskriften via en lag på lag-teknik. Hvad angår materialets præcise sammensætning er Måns Broman en smule hemmelighedsfuld, men det står helt klart at den er bæredygtig.

– Jeg kan med sikkerhed sige at vores produkter kan genbruges stort set uendeligt.

 

 

Pant mere som et forbillede

For at øge incitamentet til faktisk at genbruge møblerne, når de ikke længere udfylder en funktion, har Sculptur indført et pantsystem. Ved produktionen mærkes hvert møbel med en unik QR-kode. Koden angiver materialesammensætningen, hvilket giver mulighed for sporbarhed og en effektiv genvindingsproces.

– Pantsystemet med PET-flasker fungerer rigtig godt og er en inspirationskilde. De er det, vi gerne vil være for møbler. Vi tror at pantsystemet kan være anvendeligt ved de tilfælde, hvor indretning anvendes midlertidigt, som f.eks. ved messer eller tilfældige pop-ups. Møblerne kan anvendes i nogle uger og derefter leveres tilbage. Et kortsigtet forbrug uden at belaste miljøet i en cirkulær proces, siger Måns Broman.

En teknik i sin spæde begyndelse

Bortset fra transporten af møblerne er det en ren produktion uden spildmateriale. Men teknikken er fortsat i sin spæde begyndelse og med håbet om en fortsat udvikling ser de store muligheder for også at kunne bidrage til reduceret transport i fremtiden.

– Teknikken er helt ny og har ikke nået sit fulde potentiale. I fremtiden vil den kunne bidrage til færre transporter, inden for flere brancher. Et produkt vil ikke være knyttet til en bestemt fabrik eller et bestemt produktionsanlæg men kan fremstilles hvor som helst i verden, hvor der er adgang til en 3D-printer. Det kræver selvfølgelig noget at arbejde at omstille sig, men det er der, vi er på vej hen. Hvis du spørger mig, afslutter Måns Broman.

 

Lad os kontakte dig

Giv os dine oplysninger, så vender vi tilbage

Tak for din henvendelse

Vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt.

Til formularen
Ups

Der opstod en fejl, prøv igen.

Til formularen