Uppsala rådhus

Interiøret er inspireret af Uppsalas flora – med forskellige planter, farver og udtryk, som minder om en blomstereng.
Input interior har ansvaret for at rekonditionere store dele af kommunens eksisterende møbler for at spare på miljømæssige og økonomiske ressourcer.

I Uppsala rådhus forenes gammelt og nyt i moderne arbejdsformer og unikke designkoncepter. Interiøret er inspireret af Uppsalas flora og er blevet et symbol for mangfoldighed med plads til alle.

Midt i det centrale Uppsala ligger det nyrenoverede rådhus, som er blevet et vartegn for byen. Den oprindelige bygning er opført i 1960’erne og har for nylig gennemgået en ombygning med tilføjelse af en tilbygning tegnet af Henning Larsen Architects. Den 26.000 kvadratmeter store bygning er dimensioneret til at huse op til 1800 medarbejdere, og projektets størrelse vidner om, at det ikke er en helt ordinær, kommunal bygning. Tre offentlige indgange fører direkte ind til et atrium med planter og gangbroer over til et smukt gårdhus.

– Det giver en fornemmelse af både at være inde og ude samtidig. Store, indbydende glaspartier og grønne træer gør indendørsmiljøet meget levende. Det eksisterende hus er gammelt med andre materialer end den tilbyggede del. Derfor har vi arbejdet meget med formgivning for at kunne integrere de forskellige dele på en smagfuld måde, fortæller Therese Löwstedt fra Indicum inredningsarkitekter, som står bag det indvendige designkoncept.

Optimerede arbejdsområder

Det nye rådhus markerer en ny tid for mange medarbejdere i Uppsala kommune. En ny arbejdsplads har i dette tilfælde også medført en ny, aktivitetsbaseret arbejdsform. Faste kontorpladser er blevet fravalgt til fordel for mere fleksible arbejdsområder.

– Uppsala kommune har allerede indført en aktivitetsbaseret arbejdsform på flere af kommunens kontorer. Det betyder, at medarbejderne kan vælge arbejdsplads ud fra aktivitet i tre forskellige zoner. En højfokuszone, hvor man kan sidde uforstyrret. En middelfokuszone, hvor man kan arbejde alene eller sammen med andre, og en lavfokuszone med åbne samarbejdsområder. Det er et koncept, som kommunen har udviklet igennem flere år, og som vi nu har indført for alle medarbejdere i det nye rådhus, fortæller Magnus Nordelind, som har været ansvarlig sælger og projektleder fra Input interior.

Inkluderende farveholdning

Borgerservice og demokrati er to nøgleord, som præger udformningen af det nye rådhus. Der skal være plads til en større mængde besøgende i åbningstiden. Det skal også forbedre arbejdsmiljøet for medarbejderne, udvikle bymiljøet og belaste klimaet så lidt som muligt. Derfor har Uppsala kommune og Indicum inredningsarkitekter udviklet et unikt og farvestrålende indretningskoncept, som tager udgangspunkt i Uppsalas flora. Et koncept og en vision, som Input interior har været med til at realisere.

– I Uppsala rådhus har vi arbejdet med et spændende oplæg, hvor indretningen i husets nordlige dele domineres af kølige farver som blåt og grønt. I husets sydlige dele er det primært de varme farver gult og rødt, der er fremherskende. Vi sammenligner gerne huset med en blomstereng med mange forskellige planter, farver og udtryk, som tilsammen skaber en smuk helhed. Det bliver en metafor for, at der skal være mangfoldighed og kreativitet i huset, afslutter Therese Löwstedt.

– Byens hus, det er det, det nye rådhus bliver. Et sted, hvor alle Uppsalas borgere kan føle sig velkomne, og hvor det bliver nemt for dem at få den hjælp, de ønsker og har brug for. Også interiøret skal bidrage til mere åbenhed og demokrati. På den nye arbejdsplads deler både politikere og offentligt ansatte områderne, der er tilgængelige for alle, fortæller Anna Malmquist, som er projektleder hos Uppsala kommune.

Cirkulær indretning

Et tydeligt bæredygtighedsarbejde har gennemsyret hele projektet. Barren blev sat højt fra starten med målsætninger for, hvordan det kunne gennemføres på en bæredygtig måde, og nu har huskomplekset fået tildelt miljømærkningen BREEAM Excellent – en ejendom, som i høj grad bidrager til et bedre miljø. Bl.a. har mange delvis slidte møbler fået nyt liv igennem en cirkulær brugsmodel.

– Genbrug af kommunens eksisterende indretning har været en vigtig og omfattende del af projektet. Med direkte genbrug og rekonditionering har kommunen kunnet spare på både økonomiske og miljømæssige ressourcer. Som ansvarlige for processen har vi også skiftet bordplader og ombetrukket og omlakeret stole, så de passer til husets farveholdning, fortæller Magnus Nordelind.

 I den ældre del af byggeriet er der en basis med materialer af høj kvalitet. Tidstypiske indretningsdetaljer som trapper i marmor, dekorative armaturer og vinduesrammer i teak er bevaret under renoveringen. For at bevare husets arkitektoniske værdi er der gennemgående arbejdet med kvalitetsmaterialer også i de nye dele.

– Vi har leveret kvalitetsmøbler til en god pris, og der er en stor forskel fra billige møbler. Bæredygtighed har været et vigtigt aspekt for alle parter, og her er møblernes kvalitet et centralt element. Når man bruger materialer, der holder og har en levetid, der kan forlænges med rekonditionering, opnår man en besparelse for fremtiden, afslutter Magnus Nordelind.

Lad os kontakte dig

Giv os dine oplysninger, så vender vi tilbage

    Tak for din henvendelse

    Vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt.

    Til formularen
    Ups

    Der opstod en fejl, prøv igen.

    Til formularen