Workery+ Vallila

Et tidligere bageri og senere industrilager er forvandlet til fremtidens arbejdsplads. Workery+ Vallila er et prisbelønnet, intelligent kontorbyggeri med fokus på teknologisk innova- tion, bæredygtig indretning og nye måder at arbejde på.

By- og byggeudviklingsvirksomheden YIT, pr-bureau- et Miltton og it-virksomheden Microsoft har sammen undersøgt fremtidens kontorarbejde. Baseret på undersøgelsens resultat er der skabt et unikt arbejdspladskoncept – og Workery+ Vallila er de første til at gøre idéen til virkelighed.

Det er noget af en futuristisk oplevelse at træde ind i den nyrenoverede kontorbygning i Helsinki, hvor den ene teknologiske innovation afløser den anden. Med kontaktløse systemer og en mobilapplikation kan brugeren nemt bevæge sig gennem bygningen, kommunikere med andre i lokalerne og booke kontorpladser. En digital platform, som også optimerer ventilation ud fra antallet af besøgende og estimerer, hvor mange måltider der skal tilberedes af restauranten.

Ud over intelligent ejendomsteknologi har bæredygtighed været i fokus ved renoveringsprojektet. Arkitektkontoret Fyra fik til opgave at designe en indretning, som holder over tid og spiller sammen med moderne teknologi. Input interior, som har ansvar for levering og montering af indretningen i bygningen, har været medvirkende til at minimere miljøpåvirkningen og skabe et dynamisk miljø, som løbende kan udvikle sig baseret på brugernes behov.

Den nye arbejdsplads

Undersøgelsen ”Year Zero – 7 Lessons on the Future of Work” som YIT, Miltton og Microsoft har gennemført, viser bl.a., at den traditionelle kontorarbejdsplads er i forandring. I takt med at flere opgaver kan udføres fra forskellige steder, har brugen af kontoret ændret sig. Det er baggrunden for, at Workery+ opstod som et koncept, der udvisker grænserne mellem traditionel kontorudlejning, hjemmearbejde og co-working space. Forretningsmodellen giver virksomheder mulighed for at leje arbejdspladser baseret på brug som et alternativ til mere traditionelle lejekontrakter.

– Workery+ Vallila er et helt nyt koncept, og det har været spændende at være med i processen og gøre visionen til virkelighed. Hver enkelt del i huset er nøje udtænkt og gennemarbejdet med hensyn til at forene teknologi og indretning, fortæller Janne Härmä, projektleder fra Input interior i Helsinki.

Med historisk karakter

Efter at bygningen, der stammer fra 1930’erne, havde stået tom i nogle år, er lokalerne igen fulde af liv. Selvom meget er nyt, er dele af den oprindelige arkitektur bevaret, og de mange ombygninger i forskellige tidsperioder skinner stadig igennem.

– Historiske detaljer i husets udformning og stil er bevaret, og det har vi valgt at holde fast ved. Ikke mindst i lobbyen, som tidligere var en del af et bageri. Der er de mørke metalgulve bragt tilbage til fordums glans. Hele stueetagen blev en inspirationskilde for reproduktionen af bygningens gennemgående industrielle miljø, fortæller den ansvarlige indretningsarkitekt Anu Latvala fra Fyra.

Moderne indslag har suppleret de ældre dele i huset, og farve- og materialevalget har været afgørende for at skabe et ensartet udtryk.

– Stærke farver i udvalgte dele af indretningen adskiller de forskellige rum, men giver samtidig et indtryk af, at alt hører sammen. Vi har i samarbejde med Fyra, der står bag idéen, skabt nye arbejdsområder og arealer, der bindes sammen af farveskalaen. Det handler om at finde en balance mellem gammelt og nyt, fortæller Janne Härmä.

Fokus på fremtiden

Ansvarlige og miljøvenlige valg har ligget til grund for meget af formgivningen i huset. Målet med indretningen har været at skabe et tidløst koncept med udgangspunkt i bæredygtighed og en cirkulær økonomi.

– For at minimere miljøpåvirkningen har vi forsøgt at undgå nye indkøb og har i stedet arbejdet med små ændringer og at bevare det materiale, der allerede var i bygningen. Køkkenet er sat sammen af udstyr fra YIT’s andre køkkener, og det har givet både økonomiske og miljømæssige besparelser, fortæller Anu Latvala.

Konference- og mødelokalerne i bygningen er opkaldt efter geografiske steder som et symbol på vores planet. Borneo, Sahara og Amazonas er navnene på nogle af de lokaler, der kan bookes, og for at skabe et cirkulært ejerskab af møbler, har Input interior udviklet en langsigtet løsning.

– Som en del af arbejdet med bæredygtighed har vi indrettet store dele af bygningen med lejede møbler. Det betyder, at produkterne kan få et nyt liv hos en anden, når de ikke længere opfylder behovet i det nuværende miljø. Desuden kan vi forlænge møblernes levetid med vedligehold og istandsættelse, afslutter Janne Härmä.

Lad os kontakte dig

Giv os dine oplysninger, så vender vi tilbage

    Tak for din henvendelse

    Vi vender tilbage til dig så hurtigt som muligt.

    Til formularen
    Ups

    Der opstod en fejl, prøv igen.

    Til formularen